Szamosközi árvíz, 1970

1970. május 14-15-én hatalmas árvíz zúdult a Szamosközre, elöntve a folyómenti települések egy részét. A természeti katasztrófa következtében sokan veszítették el otthonukat, értékeiket. A víz egy élet munkáját mosta el azokban a napokban.  A Tisza-Szamos-Kraszna közben lévő 69 helységből több mint 95 ezer embernek kellett elmenekülni, változott meg az élete. A példátlan társadalmi összefogásnak köszönhetően a fedél nélkül maradtakat a megyebeliek befogadták, a hivatalos szervek és az ország különböző részén élők pedig sokféle módon igyekeztek segíteni. A fél évszázaddal ezelőtt történtek dokumentumainak összegyűjtésével szeretnénk méltóan emlékezni a 20. század egyik legnagyobb természeti katasztrófájára.

Szamosközi árvíz

A forrásokat típusonként és azon belül őrzőhelyenként mutatjuk be. A fényképeknél az eredeti fotón lévő címet és dátumot feltüntetjük fel. Az iratokat fondszámaik alatt adjuk közre. A személyes visszaemlékezéseket folymatosan bővítjük a szemtanúk írásos, fényképes beszámolóival.

Külön köszönjük a szatmárnémeti Szatmár Megyei Múzeum Tragedie și renaștere. Fețe ale unei calamități – inundația din 14 mai 1970 în Satu Mare / Pusztulás és újjászületés. Egy természeti katasztrófa arcai: az 1970. május 14-i szatmári árvíz című virtuális kiállításának elérhetőségét, amely az árvíz romániai területet érintő eseményeit mutatja be.

 

A források összegyűjtésében és publikálásában közreműködtek:

  • Muzeului Județean Satu Mare: Szőcs Péter igazgatóhelyettes 
  • Csengeri Helytörténeti Gűjtemény: Fábián László és Fábián Béla, ny. gyűjteményvezetők
  • Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság: Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető és Nádasi Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény munkatársa
  • Jósa András Múzeum: Mohácsi Endre muzeológus-történész, osztályvezető
  • Országos Vízügyi Főigazgatóság Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltára: Kiss József Mihály levéltárvezető
  • Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára:

Czapárné Helmeczi Alíz levéltáros asszisztens

Galambos Sándor főlevéltáros

Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros (szerkesztő)

Kocsis György könyvtáros

Vegera József informatikus (az adatbázis készítője)

Verdes Mihály György adatrögzítő informatikus